Onze diensten

advies-op-maat

Een kachel kopen die het best past bij jouw wensen en behoeftes is niet evident. Het aanbod aan haarden en kachels is namelijk groot. Je keuze is afhankelijk van verschillende factoren. Denk maar aan de gewenste look, de gewenste brandstof, het nodige vermogen, het beschikbare budget, … 

Je kan hiervoor terecht in onze  toonzaal. Samen bespreken we wat voor u de beste mogelijkheden zijn.
Voorkom dat je zelf belangrijke zaken over het hoofd ziet en ga te rade bij een professional. Deze kan niet alleen de plaatsing van jouw kachel op zich nemen. Een vakman kan je ook gepast adviseren en informeren over het type kachel dat het best past bij jouw situatie. 

Wij ontvangen onze klanten op afspraak , in onze toonzaal of bij de klant thuis. Op die manier kunnen we rustig, ongestoord en in detail de mogelijkheden bespreken. In onze toonzaal staan een 20-tal modellen opgesteld waarvan 1 werkend. Dat is de Aurora 12Kw air pro 3, waar we via multi kanalisatie kunnen aantonen dat je met 1 kachel meerdere vertrekken kan verwarmen. Verder staat er ook een doorsnee demo pelletkachel waar we duidelijk uitleggen hoe een pelletkachel juist werkt en wat de Palazzetti kachels zo uniek maakt tegenover andere merken op de mark

Wij lijsten voor jou reeds de belangrijkste aandachtspunten op waarop je moet letten bij de aankoop van een kachel.materiaaladvies


Kachel als bij- of hoofdverwarming?

Eerst en vooral moet je jezelf de vraag stellen waarvoor de kachel of haard moet dienen.
Moet de kachel vooral warmte creëren, omdat het bijvoorbeeld de enige bron van verwarming is in de woning, dan dient hij als hoofdverwarming.

Dient de kachel eerder als extraatje voor de sfeer of om de ruimte snel enkele graden warmer te maken, dan functioneert hij als bijverwarming. In zo’n bijkomende functie heeft de kachel of haard minder vermogen nodig dan wanneer hij werkt als hoofdverwarming.

Type toestel

Wat betreft het type toestel maken we een onderscheid tussen kachels, inbouwhaarden en cv-kachels.

1. Kachel 
Met een kachel bedoelen we meestal een compact en vrijstaand toestel, zonder omkasting, dat je vrij in de ruimte kan plaatsen. Het grote voordeel van zo’n vrijstaande kachel is het hoog rendement. Hij verwarmt de ruimte namelijk rechtstreeks langs alle zijden zonder dat er warmte langs de schouw verdwijnt.
Vroeger hadden kachels meestal een klein ruitje waardoor je de vlammen niet goed zag. Met de grote glaspartijen van tegenwoordig is dat verleden tijd. 
Kachels werken op verschillende soorten brandstof (gas, hout, pellets, …) en zijn mogelijk in verschillende materialen zoals gietijzer, metaal, speksteen, tegels, … 

2. Inbouwhaard 
Bij inbouwhaarden maken we een onderscheid tussen inzethaarden en gesloten haarden.
Een inzethaard is eigenlijk een gesloten cassette met 1 glaszijde die je in een bestaande open haard of schouwopening plaatst. Daardoor kan je het rookkanaal volledig wegwerken. Het rendement ligt wel lager dan bij een kachel. Let op, door zijn afmetingen en vorm leent niet elke schoorsteen zich tot het plaatsen van een inzethaard. 
Een gesloten haard bouw je in in een nieuwe schouw. Hij staat op een gemetste of metalen sokkel en wordt bekleed met een afwerking/omkasting naar keuze. In tegenstelling tot bij een inzethaard kan je hier kiezen voor meerdere glaswanden. Ook het rendement ligt hoger dan bij een inzethaard. 

3. Cv-kachel 
Cv-kachels vormen eigenlijk een aparte categorie. Ze zijn voorzien van een warmtewisselaar en aangesloten op de centrale verwarmingsinstallatie. Hierdoor kan een cv-kachel of cv-inbouwhaard helpen bij het voeden van de vloerverwarming, radiatoren, … en zelfs meehelpen bij de productie van sanitair warm water.
De cv-kachel werkt met andere woorden ter vervanging van de cv-ketel. Die laatste schiet dan enkel in actie wanneer het nodig is, bijvoorbeeld als de warmteproductie van de kachel vermindert.

De keuze tussen een inbouwhaard of kachel is meestal de moeilijkste omdat deze het meest op elkaar lijken. Op vlak van rendement, vermogen of milieuvriendelijkheid zijn er geen grote verschillen. De keuze is dus vooral afhankelijk van je eigen smaak en de gewenste look.

Brandstof waarop de kachel werkt

Een andere cruciale vraag die je jezelf moet stellen bij het kopen van een kachel is op welke brandstof hij moet werken. Hout, gas, pellets, bio-ethanol en elektriciteit zijn het populairst:
  
1. Hout 
+ Hernieuwbare brandstof.
+ Goedkoop in vergelijking met andere brandstoffen.
+ Natuurlijke, veranderlijke en levendige vlammen.
+ Knetterend geluid.

– Je moet het vuur zelf aanmaken en aanhouden.
– De temperatuur is minder makkelijk te regelen. Luchttoevoer is de enige manier om bij te sturen.
– Je moet altijd hout op voorraad hebben. Je moet het dus ook kunnen stockeren.
– Je moet geschikt hout gebruiken.
– Regelmatig onderhoud is nodig gezien het achterblijven van assen en houtresten.
– Je moet de kachel of haard steeds bijvullen.
– Geurhinder is mogelijk.

Rendement: > 75% ; Kostprijs: ± € 200/m³ ; Navulling: meermaals per dag


2. Gas
+ Gebruiksgemak: eenvoudige ontsteking + je kan gashaarden vanop afstand programmeren.
+ Bij aansluiting op het aardgasnet hoef je de brandstof niet zelf bij te vullen.
+ Onderhoudsvriendelijk: geen houtresten en assen.
+ De temperatuur is makkelijk te regelen via een simpele druk op de knop.

– Minder natuurlijk en levendig vlammenspel.

Rendement: ± 80% ; Kostprijs: ± € 0,18/kWh ; Navulling: n.v.t.


  3. Pellets 
+ Gebruiksgemak: eenvoudige ontsteking + je kan pelletkachels vanop afstand programmeren.
+ De temperatuur is makkelijk te regelen via een simpele druk op de knop.
+ Ecologische brandstof.
+ Pelletkachels kunnen automatisch bijgevuld worden.
+ Geen geurhinder.

– Kleine vlammen.
– Fragiele brandstof die je in een droge ruimte moet bewaren.
– Vraagt meer onderhoud dan een hout- of gashaard.

Rendement: > 90% ; Kostprijs: ± € 0,50/kg ; Navulling: iedere 10 à 14 uur


4. Bio-ethanol
+ Mooie vlammen.
+ Schone verbranding.
+ Makkelijke installatie: een stopcontact is voldoende + er is geen luchttoevoer of rookafvoer nodig.
+ Vraagt geen onderhoud.

– Geurhinder is mogelijk.
– Dient eerder als sfeerschepper, minder als warmtebron.

Rendement: 100% ; Kostprijs: ± € 3,5/liter ; Navulling: 1 à 2 liter per dag


5. Elektriciteit
+ Geen geurhinder.
+ Makkelijke installatie: een stopcontact is voldoende + er is geen luchttoevoer of rookafvoer nodig.

– Imitatie vlam.
– Dient eerder als sfeerschepper, minder als warmtebron.

Rendement: 100% ; Kostprijs: ± € 0,70/kWh ; Navulling: n.v.t.

Vermogen van de kachel

Het vermogen bepaalt de hoeveelheid warmte die je toestel kan afgeven. Een correct vermogen van je kachel is essentieel voor een optimale werking. Overdimensionering leidt tot oververhitting en een hoog energieverbruik. Bij onderdimensionering kan het toestel niet aan de nodige warmtebehoefte voldoen.
2 belangrijke factoren die het vermogen van jouw kachel bepalen zijn het volume van de te verwarmen ruimte en het isolatieniveau van je woning. Afhankelijk van de mate van isolatie komen we tot volgende vermogens per kubieke meter:
vermogen1

Let op: dit zijn slechts indicaties. Er zijn nog andere factoren die een invloed hebben op het benodigde vermogen van jouw kachel. Denk maar aan het doel van de kachel (hoofd- of bijverwarming), het type kachel (het rendement van een pelletkachel is bijvoorbeeld hoger dan dat van een houtkachel) en het gewenste warmtecomfort.

Systeem met open of gesloten verbranding

Voor verbranding is er zuurstof nodig. Afhankelijk van waar die zuurstof vandaan komt, spreken we van een open of gesloten verbranding.
  
A. Open verbranding 
Kachels met een open verbranding halen hun zuurstof uit de ruimte zelf. De afvoer van de verbrandingsgassen gebeurt dan weer via de schoorsteen. Om de veiligheid te garanderen is het belangrijk dat de toevoer van verse lucht in de ruimte verzekerd is. Een goede ventilatie is dus onmisbaar.
Vaak worden samen met dit toestel ook rookgasventilatoren geplaatst die de rookgassen veilig afvoeren. Een kachel met een open verbranding is meestal ook voorzien van een terugslagbeveiliging die het toestel uitschakelt bij een slechte afvoer. Onvoldoende afvoer kan namelijk zorgen voor CO-vergiftiging. 

B. Gesloten verbranding
Haarden en kachels met een gesloten verbranding halen hun zuurstof van buitenaf en niet vanuit de woonruimte zelf. Dat doen ze via een concentrische buis. Deze bestaat eigenlijk uit 2 buizen. 1 voor de afvoer van verbrandingsgassen en 1 voor de aanvoer van zuurstof van buitenaf. De concentrische buis kan zowel in de schoorsteen als door een dak of buitenmuur lopen. Een goede verluchting van de kamer waarin de kachel staat is hier dus minder belangrijk.

» Wat is de beste keuze? 
Dat is afhankelijk van de situatie. Bij een open verbrandingssysteem kan je een open vuur hebben, wat zorgt voor extra sfeer. Let wel op, dit type verbranding kan enkel wanneer een goede ventilatie mogelijk is.
Is voldoende aanvoer van verse lucht geen garantie, dan kies je beter voor een kachel met een gesloten verbranding. Daarbij is een open vuur niet mogelijk maar haal je wel meer rendement. Een gesloten systeem is het meest geschikt voor lage-energiewoningen, goed geïsoleerde woningen en woningen met een mechanisch ventilatiesysteem.


Een kachel kopen is een belangrijke investering. Je maakt dus best de juiste keuze. Denk daarom op voorhand al eens na over bovenstaande aspecten. Wil je de kachel gebruiken als hoofd- of bijverwarming? Welk type toestel wil je? In welke brandstof heb je interesse? Welke ruimtes wil je verwarmen, hoe groot zijn ze en hoe goed is je huis geïsoleerd? …
Hoe beter je voorbereid bent, hoe beter de vakman je kan helpen bij je zoektocht naar de geschikte kachel. Benieuwd naar advies en een prijs voor een kachel op maat van jouw situatie en wensen? Kom dan langs bij BSP kachels en laat je adviseren.....