Webshop » Houtkachels

Houtkachels

openhaard-hout

Een houtkachel staat synoniem voor warmte, sfeer en gezelligheid. Bovendien is hout goedkoop, vriendelijk voor het milieu en leveren ze een hoog rendement.

Bij aanschaf van een houtkachel zou je voor jezelf eens op een rijtje kunnen zetten welke eigenschappen je belangrijk vindt. Vind je het uiterlijk van de kachel het meest belangrijk en wil je specifiek een houtkachel kopen voor de sfeer? Of is het rendement veel belangrijker voor je omdat de kachel een cruciale rol in de verwarming van je woning gaat spelen. Dit zijn vragen die van grote invloed kunnen zijn bij het kiezen van een bepaald type kachel.

Naast rendement, sfeer en prijs ook letten op het soort warmte dat de kachel produceert. Warmte accumulerende kachels zoals een speksteenkachel of een leemkachel produceren vooral stralingswarmte. Een stalen kachel produceert voornamelijk convectiewarmte. Een voordeel van convectiewarmte is dat de ruimte gelijkmatig wordt verwarmd.

Het vermogen van een houtkachel wordt uitgedrukt in kilowatt (kW). De grootte van de ruimte en de mate van isolatie zullen bepalen hoeveel kilowatt je nodig hebt voor een efficiënte en comfortabele verwarming. Een houtkachel met een vermogen van 4,5 kW zal bijvoorbeeld volstaan in een kamer van 60 m³ die goed geïsoleerd is. 

!! Opgelet: alle opgegeven prijzen zijn exclusief BTW.
Profiteer van verlaagd BTW-tarief op pelletkachels, houtkachels en inzetkachels: Het plaatsen van een kachel wordt gerekend onder renovatiewerken aan uw woning. De overheid rekent voor deze werken 6% BTW (in plaats van 21%). Dit verlaagde BTW-tarief is niet alleen van toepassing op het arbeidsloon en materialen voor de installatie, maar ook op de kachel zelf. Op voorwaarde dat je de kachel tezamen met de installatiewerken afneemt.Houtkachels worden weer populair

De houtkachel is de laatste jaren aan een opmars bezig. De belangrijkste reden hiervoor is uiteraard het steeds duurder worden van elektriciteit, aardgas, en stookolie. Er bestaan nogal wat vooroordelen tegen het verwarmen met hout. Hout zal, net zoals elke andere soort van brandstof die dient voor de verwarming van uw woning, belastend zijn voor het milieu. Door u goed te informeren en een paar simpele regels na te leven kan deze belasting tot een minimum herleid worden en zal de impact op het milieu minder zijn dan algemeen wordt aangenomen.

De beste energiebronnen zijn deze die “vernieuwbaar” zijn. Zonne-energie, windkracht en waterkracht staan bovenaan de lijst omdat hun invloed op het milieu minimaal is wat betreft de uitstoot van schadelijke gassen. Hout is het beste alternatief omdat dit ook een vernieuwbare energiebron is. Wereldwijd worden er steeds nieuwe bossen aangeplant om de oude te vervangen. Op die manier blijft er steeds een voorraad van hout. Fossiele brandstoffen zoals gas, stookolie en kolen worden wereldwijd verbruikt en geraken langzaam maar zeker op.

Een houtkachel in werking is een plezier om naar te kijken. De vlammen dansen en veranderen van kleur. Een houtkachel wordt door iedereen gewaardeerd. Het zachte gloeien van het hout zorgt voor een gezellige sfeer en iedereen die al eens bij iemand op bezoek is geweest die een houtkachel heeft zal zichzelf er al op betrapt hebben dat hij of zij ongewild in de vlammen aan het staren is, ondertussen wegdromend terwijl u naar uw gevoel helemaal tot rust komt.

Op het gebied van veiligheid heeft de houtkachel een ware revolutie ondergaan. Vroeger kwamen schoorsteenbranden regelmatig voor, maar dit was dan meestal te wijten aan onkunde bij het installeren van houtkachels en/of afvoerbuizen. Tegenwoordig zullen alle HR (Hoog Rendement) kachels zorgen voor een zo volledig mogelijke verbranding van gassen waardoor er weinig of geen uitstoot meer is langs de schoorsteen. Hierdoor zal er vrijwel geen roetafzetting meer zijn en dus ook de kans op een schoorsteenbrand is nagenoeg onbestaande. Ook het plaatsen van een schoorsteen laat men tegenwoordig over aan specialisten omdat men beseft dat veiligheid nu eenmaal zeer belangrijk is.

Een houtkachel geeft warmte af op een manier zoals geen enkel ander verwarmingstoestel dat kan. Hout verbranden met het enige doel om het warm te krijgen bestaat dan ook al duizenden jaren. Bij problemen met de levering van elektriciteit, of indien de elektriciteit uitvalt, laten alle andere systemen om uw woning te verwarmen het afweten, alleen de houtkachel blijft doorgaan. Het is het systeem bij uitstek om volledig onafhankelijk van invloeden van buitenaf er voor te kunnen zorgen dat u en uw gezin het steeds warm hebben.


Handige tips voor het gebruik van de houtkachel

Een goede kachel die op een correcte manier is aangesloten aan een goed werkende schoorsteen zal steeds optimaal functioneren. Rook zal nooit in de kamer komen en koude lucht zal ook nooit langs de schoorsteen naar beneden komen indien de kachel niet in werking is. Een perfect werkend systeem is een plezier om te gebruiken.

Hieronder zal u een lijst vinden met tips om optimaal te genieten van uw houtkachel. Deze lijst is tot stand gekomen dankzij 20 jaar van onderzoek op het gebied van houtkachels en schoorstenen. Er worden enorme kapitalen geinvesteerd door bedrijven om de technologie nog steeds te verfijnen.

- De schoorsteen loopt in de woning en niet erbuiten zodat de gassen op temperatuur blijven tot wanneer ze de      schoorsteen verlaten.
- De schoorsteen komt boven het dak uit. Indien het huis naast u een hoger dak heeft dan moet uw schoorsteen 
  nog hoger komen.
- Wind kan zonder problemen over de schoorsteen blazen. Er zijn geen obstakels die de natuurlijke stroming     
  van de wind belemmeren. De schoorsteen moet voorzien zijn van een afdak tegen de regen.
- De schoorsteen heeft dezelfde diameter als de aansluiting op de kachel.
- De aansluiting op de schoorsteen mag maximum 1 bocht van 90 graden maken. Meer bochten remmen de  
  natuurlijke stroming af.
- De kachel en schoorsteen mogen geen valse lucht aanzuigen.
- Het systeem is geïnstalleerd in een woning met een gebalanceerd ventilatie systeem. Alle lucht die door de 
  kachel verbruikt wordt moet opnieuw aangevoerd worden door ventilatie.
- Maak geen gebruik van ventilators in de schoorsteen om de gassen af te voeren. Dit heeft drukverlaging in de 
  woning tot gevolg.

Weet wat u doet en geef de kachel en schoorsteen regelmatig een onderhoudsbeurt.